Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z historie našeho mysliveckého kroužku

25. 8. 2013

Myslivecký kroužek při MS Kosná Hora a ZŠ Dolní Radechová zahájil svoji činnost v říjnu 2009. Tenkrát čítal celkem 15 dětí různého věku. Od první do páté třídy. V okrese Náchod to byl po čtyři roky jediný kroužek tohoto typu. Ačkoliv jsme neměli žádné zkušenosti, zapojili jsme se od samého začátku do soutěže o Zlatou srnčí trofej.  Jako vedoucí kroužku jsme navštivili   manžele Vaníčkovi ve Vlašimi, kteří stáli u zrodu této soutěže, a od nich jsme načerpali cenné  informace, které nám v začátcích velice pomohly. A tak v dubnu roku 2010 jsme uspořádali první místní kolo ZST v Dolní Radechové a na okresní kolo jsme se domluvili s rychnovským okresem a udělali ho společně s nimi. Bylo to vydání se na zkušenou a změřit si poznatky s dětmi, kteří již kroužky navštěvují po několik let. Naším překvapením bylo, že naše členka Terezka Vlasáková dosáhla v této soutěži dokonce více bodů než vítěz v kategorii A rychnovského okresu. Proto nás také zastupovala na finále této soutěže, na národním kole ZST, které se konalo tenkrát na Křivoklátě. Tam k našemu překvapení skončila na krásném 14 místě ze 65 dětí z celé republiky. Pro nás to znamenalo nejen obrovskou radost z výsledků,  ale i další  povzbuzení do další práce s dětmi. V roce 2011 a 2012 se opět místní kola konala v Dolní Radechové, okresní kola pak znovu ve spolupráci s rychnovským okresem. Teprve rok 2013 přinesl průlom, na Náchodsku začalo pracovat od října 2012 již 5 kroužků tohoto typu a tak se konečně na jaře letošního roku mohlo konat okresní kolo i v našem okrese.

Na národním kole v roce 2011, které se konalo v Bílých Karpatech nás úspěšně reprezentoval Tomáš Chmelík, kde skončil na osmém místě. V roce 2012 se národní kolo ZST konalo na Třebíčsku v Havlišově Mlýně, kde Tomáš skončil na nádherném 2. místě v kategorii A.

S dětmi jsme uspořádali různé zájezdy, navštívili jsme oboru v Martínkovicích, oboru v Opočně, oboru v Kopidlně, byli jsme v Podkrkonošském muzeu ve Vrchlabí a tam i v ZOO pro handicapované živočichy. Pořádáme besedy s kynology, ornitology, lesníky. V zimě chodíme přikrmovat zvěř do krmelců a zásypů. Ve třídě promítáme filmy o přírodě a myslivosti, učíme děti poznávat naši zvěř, jejich způsob života a rozpoznávat jejich stopy. 

Formou různých her, soutěží, testů a kvízů děti připravujeme na soutěž o ZST. Protože dětem věnujeme spoustu hodin svého volného času, ať už přípravou na schůzku či  na samotných schůzkách, jsou pro nás velkou odměnou  znalosti a spokojenost dětí a dobré umístění účastníků na soutěži o ZST.

 

                                                                      Jitka a Josef Vaňkovi, vedoucí kroužku