Jdi na obsah Jdi na menu
 


Místní kolo ZST v Dolní Radechové 2016

11. 5. 2016

Místní kolo ZST opět v Dolní Radechové

 

V sobotu 23.4.2016 se na Obecním úřadě v Dolní Radechové sešli mladí účastníci soutěže o Zlatou srnčí trofej. Další ročník místního kola, kterého se zúčastnily nejen děti z mysliveckého kroužku z Dolní Radechové, ale i děti z Náchoda a Velichovek. Letos měly poprvé přijet i děti z mysliveckého kroužku ze Stárkova, které se však na poslední chvíli omluvily. I tak se sešlo na této akci dvacet dětí. Soutěžilo se ve třech kategoriích. Starší v kategorii B, mladší v kategorii A a nejmladší bez pořadí v umístění v kategorii nulté (MŠ, první a druhá třída). Tradičně se psaly testy a poté se procházela připravená poznávací stezka v Celbově Dole. V mezičase si mohli účastníci vyzkoušet svoji mušku ve střelbě ze vzduchovky na terč divočáka. Počasí, i když podmračené, vydrželo a první kapky deště se objevily až při závěru celé soutěže. Děti přišla povzbudit i řada rodičů a celá atmosféra pořádané akce se nesla v příjemném přátelském duchu. Pro děti i dospělé bylo připraveno i malé občerstvení. Slavnostní ukončení soutěže proběhlo opět v prostorách obecního úřadu, kde byly dětem předány diplomy, medaile a drobné dárky.

V kategorii B se stal vítězem, jako už po několikáté, Tomáš Chmelík z mysliveckého kroužku Dolní Radechová a za zmínku stojí, že letos nás bude naposledy reprezentovat na národním kole této soutěže v Bílé v Beskydech, jelikož již dosáhl věku, kdy se může naposledy této soutěže zúčastnit. Těší nás i to, že Tomáš úspěšně složil přijímací zkoušku na Lesnickou školu v Trutnově a bude tak pokračovat v tom, na čemž jsme se my jako vedoucí kroužku i částečně podíleli.

V kategorii A se umístil na prvním místě Michal Čuda, který sice náš kroužek nenavštěvuje, je samoukem ve spolupráci se svým dědou myslivcem. Jsme rádi, že se o přírodu a myslivost zajímá a dosáhl takového výsledku. Tato soutěž je otevřená a může se jí zúčastnit každé dítě, které se o přírodu a myslivost zajímá a má k tomu potřebné znalosti. Pokračováním této soutěže bude okresní kolo, které proběhne letos na Rychnovsku 7. května v Tutlekách. Zúčastní se ho nejlepší absolventi místních kol.

Náš myslivecký kroužek pracuje při ZŠ Dolní Radechová již sedmým rokem a je o něho stále zájem o čem svědčí i počet dětí, které jej navštěvují. V letošním školním roce jich máme 18 a to od MŠ do 15 let. Spolupracujeme i s ostatními kroužky na Náchodsku a v měsíci červnu je naplánován společný zájezd s dětmi do obory Žleby u Kutné Hory, kde máme pro děti zajištěný, kromě prohlídky obory, i 2,5 hodinový výukový program.

Spolu s manželem si přejeme, aby se myslivecké kroužky i tato soutěž o ZST rozvíjely dál a bylo stále více dětí, kteří mají zájem o naši přírodu. Na závěr patří naše poděkování starostovi obce ing. Michelovi za propůjčení prostor ke konání této soutěže, Mgr. Ivanu Zoulovi, který nás s fotoaparátem provázel po celou dobu akce a všem těm, kteří nám s přípravou této soutěže pomohli.

 

 

Jitka Vaňková Přibylová