Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kladení mláďat 2014

7. 5. 2014

Vážení přátelé.

Jelikož  je již květen a tento měsíc je, jak všichni víme měsícem, kdy se rodí mláďata zvěře, tak je potřeba začít jednat jako správní myslivci. Je třeba zajít za všemi, kteří hospodaří na pozemcích v honitbě a začít s nimy projednávat to nejdůležitější, co nás v měsíci květnu čeká. Musíme zjistit, kdy plánují sklizeň travních ploch, protože kdo je připraven, není překvapen. Začněme vyrábět plašiče z celofánu ( stačí pásky o šířce kolem pěti centimetrů a délce deset, namotané na špejli a s kouskem provázku na zavěšení ), shánějme bílé blikačky na kolo ( každý kdo tyto blikačky používal i v předchozích letech prohlédne všechna místa, kam je loni mohl uložit :-) ) a baterky do nich, aby nenastalo to klasické -- mám blikaček dost ale neblikají, jsou bez baterek!!, kdo používá plašiče tvaru strašáků do zelí, tak kontrola, zda není potřeba je opravit. Kdo má zvukové plašiče, tak opět připravit baterky, protože v okamžiku, kdy ze zemědělců dostaneme informaci že "ZÍTRA ZAČNEME SEKAT," nastane hrozný shon aby se vše  stihlo. Každý z nás, kdo chodí pravidelně plašit srnčí zvěř před sečením travních ploch ví, že tyto plašiče jsou účinné jen první den, maximálně ještě ten druhý, ale pak už ne a musí se stěhovat jinam a jinak. Samozřejmostí je v raních hodinách projít plochy se psem a povídat si u toho s kolegou, aby srna ( pokud tam ještě zůstala ) byla tak zrazena, aby odvedla srnčata do bezpečí.

Hlavně je třeba vše projednat a dohodnout se zemědělci, ale většinou je ta spolupráce mezi myslivci a tím kdo pravidelně seče plochy celkem v pořádku. Jsou traktoristi, kteří vědí kdo a jak provádí plašení a jak plašiče vypadají, a tato zařízení při sečení neničí, ale přesunují do již posečené plochy aby se nic nezničilo, navíc mnohdy přímo s ním v traktoru sedí někdo z myslivců a pomáhá sledovat průběh sečení a odskoky srn. Problémem jsou moderní žací systémy s velkou šíří záběru a vysokou pracovní rychlostí, ale to již ovlivnit nedokážeme.

Proto se na tuto bohulibou práci připravme již teď, přestože máme ještě tak týden až deset dnů čas, ale to není mnoho!! Například 13 - 14.5. by měli začít sekat Středovi ve Všelibech!! Je to sice u sousedů, ale už se začíná!!